En Sık Görülen Ayak Ağrısı Sorunları Nelerdir?
08.12.2022

En Sık Görülen Ayak Ağrısı Sorunları Nelerdir?

Nasırdan bunyona, plantar fasiite, çekiç parmaklara kadar ayak ağrısı yapan birçok rahatsızlık bulunur. Topuk dikeni, enfeksiyonlar, bunyonlar, nasırlar, pençe parmaklar, batık ayak tırnakları gibi çoğu ayak problemi ihmal, uygun olmayan ayakkabılar, basit aşınma ve yıpranmadan kaynaklanabilir.

Ayak Ağrısı ve Ayak Bilek Sorunları

İnsan ayağında 26 kemik, 33 eklem ve tüm hareketli parçaları bir arada tutmak için güçlü fibröz dokulardan yapılmış 100'den fazla kas, bağ ve tendon yer alır. Ayak parmakları, topuk ve ayağın üstü dahil olmak üzere ayağın tüm bileşenleri, sizi bir yerden bir yere götürmek için birlikte çalışır.

Ayak ağrısı, sistemik bir sorunun ilk işareti olabileceği gibi uygun olmayan ayakkabı kullanımından da kaynaklanabilir. Örneğin, gut hastalığı, genellikle önce ayak eklemlerini etkiler. Ayak, bilek ve topukta ağrı oluşturan bazı yaygın ayak sorunları ve ağrılı semptomları hafifletme yöntemleri hakkında bilgi edinerek ayak sağlığınızı korumaya yardım edecek bir bakış açısına sahip olabilirsiniz. Ayak ağrısına neden olan sağlık problemlerinden en sık görülen bazılarına hemen göz atabilirsiniz.

1- Plantar Fasiit

Plantar fasya, ayağın alt kısmı boyunca uzanan, topuğu ayak parmaklarına bağlayan ve ayağın kemerini oluşturan dokudur. Bu dokunun aşırı gerilmesi sonucu ayağınızda ağrı oluşabilir. Ayrıca, iltihaplanma ve ağrıya neden olan küçük yırtıklar gelişebilir. Birçok insan sabahları yataktan ilk kalktığında veya uzun süre oturduktan sonra bu ağrıyı hissedebilir. Ağrı, kısa süren bir batma hissinden sürekli bir zonklama ağrısına kadar çeşitlilik gösterebilir.

2- Topukta Ağrı

Topuk kemiği, baldırı ve kaslarını topuğa bağlayan Aşil tendonunun başlangıç ​​noktasıdır. Topuk ağrısının en yaygın nedenleri arasında; aşırı efor, aşırı esneme ve tam oturmayan ayakkabılar bulunur. Topuk ağrısının plantar fasiit, topuk dikeni, bursit, Aşil tendiniti gibi çeşitli nedenleri olabilir. Vücudun diğer bölgelerinden topuğa yansıyan bir ağrı nedeniyle de oluşabilir. Egzersiz veya ayağınıza baskı uygulayan aktivitelerden önce ve sonra ayaklarınıza ekstra özen göstererek topuk ağrısını önleyebilirsiniz.

3- Bunyonlar

Bunyonlar, ayak başparmağı ikinci parmağa ve içeri doğru itildiğinde ve ayak yapısını bozduğunda gelişir. Ayak başparmağı ekleminde dışa doğru çıkıntı yapan, rahatsızlığa veya ağrıya neden olan kemikli bir yumru oluşur. Bunyon adı verilen bu yumru, oluşumuna ve ciddiyetine bağlı olarak hareketi kısıtlayabilir, farklı ayak problemlerine neden olabilir, yürüme, koşma gibi normal aktiviteleri gerçekleştirmenizi engelleyebilir.

4- Batık Ayak Tırnakları

Şaşırtıcı derecede yaygın olan batık ayak tırnakları, tırnağın kenarları kıvrıldığında ve etrafını saran ete doğru büyüdüğünde ortaya çıkar. Bu durum, ayak parmağında şişme ve iltihaplanmaya neden olur, tedavi edilmezse enfeksiyona yol açabilir. Batık ayak tırnakları tekrarlayabilir. Çoğunlukla ayak başparmağında görülen batma sorununun tekrar olmasını önlemek için önlemler alabilirsiniz.

5- Aşil Tendiniti

Vücuttaki en büyük tendon olan Aşil tendonu, baldır kasını topuk kemiğine bağlamakla görevlidir. Bu tendon, ayağınızın yukarı ve aşağı hareket etmesinden sorumludur. Aşil tendinitinden kaynaklanan bilek ağrısı, tendonun sürekli olarak gerilmesi veya aşırı kullanımı nedeniyle ortaya çıkar. Tendon iltihaplandığında ise hafif veya şiddetli olabilen, fiziksel aktiviteleri yapmanızı engelleyen bir ayak bileği ağrısı oluşur.

6- Çekiç Parmaklar

Çekiç parmak sorunu; ikinci, üçüncü veya dördüncü parmaklarda görülür. Parmaklar çaprazlaşır ve ekleminin ortasından kıvrılmış görünür. Uygun olmayan ayakkabılar, çekiç parmak oluşumuna katkıda bulunan faktörler arasındadır. Ayak parmağı esnekliğini koruyorsa doktorunuz daha geniş ve rahat ayakkabılar giymenizi önerebilir. Ancak parmağınız bükülmüş pozisyonda sabitlenirse, ağrı başlar ve ameliyat gerekebilir.

Ayak Ağrıları için Ortopedik Ayakkabı

Ayak ağrısına neden olan rahatsızlığınız varsa doktor teşhisi ve tedavisine ek olarak, topuğu, ayak tabanını ve kemerini destekleyen uygun ortopedik ayakkabı kullanımıyla ayaklarınızı rahatlatabilirsiniz. Topuk dikenini neden olduğu ayak topuk ağrısı, ayağınıza baskı uygulayan aktivitelerden önce ve sonra ayağınıza göstereceğiniz ekstra özenle önlenebilir. Ortopedik spor ayakkabı tercih ederek egzersizleriniz sırasında topuğunuza daha iyi bir yastıklama sağlamanız mümkün olur. Plantar ağrılarını hafifletmek için etkili desteği bulunan ayakkabılar giyebilirsiniz. Kaliteli kavis ve topuk destekli ortopedik ayakkabılar ayağınızın baş edemediği baskıyı azalmaya yardımcı olur.

Bunyon geliştirmeye meyilli ayaklara sahipseniz, çok küçük, dar, sivri ve ayağınıza iyi oturmayan, yüksek topuklu ayakkabılar giymeniz, daha fazla baskıya neden olduğu için önerilmez. Bunyon ister küçük ister büyük olsun, büyümesini ve daha fazla acı vermesini önlemeniz mümkün olabilir. Ön kısmı daha geniş, bunyon için bolca alan sağlayan ayakkabılar; ağrıyı, rahatsızlığı ve büyümeyi en aza indirebilir. Sıkı ayakkabılar, aynı zamanda ayak parmaklarının ayakkabıya sürtünmesine neden olur. Bu sürtünmeyi önlemek amacıyla daha geniş ön kısma sahip ortopedik ayakkabılar giyebilirsiniz.

Taban düzlüğü veya içe dönük ayakları olan kişiler, Aşil tendinitine yatkındır. Düzleşmiş ayak kemerleri, tendonu çekerek gergin ve yaralanmaya eğilimli hale getirebilir. Bunu önlemek için egzersiz öncesi iyi ısınmanın yanı sıra ayağınıza iyi oturan ve tendona destek sağlayan günlük kullanıma uygun ortopedik iş ayakkabısı modelleri sizin için ideal bir seçenek sunabilir. Ayak ağrısına yol açan bir rahatsızlığınız varsa, semptomlarınızı hafifletmek veya ayak sağlığınızı desteklemek için Forelli ortopedik ayakkabı modellerini hemen inceleyebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.